Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* roTi DaDaR yanG sEDaP *~

dear my lovely readers....

since it is still in Ramadhan mode, there is another one recipe that i wanna share with you...it's comes from my mom *tukang masak la katakan...it is called 'Roti Dadar'...i'd tried it before *ofkos la time kat umah mak kan and felt like ooouuhh sedapnya...maka tanpa disangka-sangka telah banyak yang aku habiskan...after one, another one..and one...one...one...until..."aiks...dah abis???tak dan mak nak makan.." ;) kejamkah aku??huhuhu....

my FIL was coming yesterday for a meeting at Putrajaya....so, i decided to make this Roti Dadar for Sahur...before i went to sleep, i prepared the filled...it was so easy and didnt take too long to prepare it...let's try....here i share with u all :


ROTI DADAR

Bahan utk filling :

1 tablespoon minyak masak
1/3 or half daging or ayam cincang
sedikit bunga lawang (optional)
sedikit kayu manis (optional)
half cawan mix vege
1 ulas bawang besar - dipotong dadu
1 biji ubi kentang - dipotong dadu
3 ulas bawang merah - dimayang halus
2 ulas bawang putih - dimayang halus
1 teaspoon kicap
sedikit air
sedikit serbuk lada

Bahan utk kulit :

2 senduk tepung gandum
1 biji telur
1 teaspoon minyak masak
sedikit garam
sedikit air


Cara-caranya :

Untuk Filling :

1. panaskan kuali. masukkan minyak masak dan tumis bawang merah dan putih yang telah dimayang halus hingga naik bau.
2. masukkan ayam or daging cincang. kacau hingga sedikit garing.
3. masukkan bahan yang selebihnya dan kacau rata...biar sehingga kering sedikit kemudian bolehla diangkat....

Untuk kulit :

1. masukkan semua bahan di dalam mesin pengisar. blend kesemuanya. jangan terlalu pekat or cair..
2. sekiranya pekat tambah air. kalau cair tambah tepung.

Cara membuat :

1. panaskan frying pan *yang pan tak melekat tu...
2. layangkan kulit di atas pan itu. dah agak kekuningan bolehlah diangkat. *macam kulit popiah
3. masukkan inti di dalam kulit dan gulung seperti popiah.
4. goreng dengan 'deep fried' sebelum dimakan.
5. sedia dihidangkan.


amacam???agak remeh tapi senang je kan...selamat mencuba!!!!

1 comments:

Lady said...

wa..sounds interesting jaa~ hehe. buleyh try nanti neyh!