Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* cuTi-CuTi mAlaYSia *~

hmm...what to do hah during this weekends plus another public holiday??takkan stay at home je kan...need something new environment...need to jalan-jalan-tengok-orang or jalan-jalan-cari-pasal or another 'perfect words' jalan-jalan-perabih-duit *bila nak kaya ni kalo asyik keja nak perabih duit je nih....tak kuasa mak!!!!
since kami ni tak pi hanimunan lagi, so we decided to jalan-jalan-perabih-duit ke Melaka sajo...*ala...Melaka jaa...jadi la kan daripada tak pi mana langsung....trip oversea mebi la lambat lagi kan..ntah-ntah dah beranak pinak la kot dulu baru nak pi...*ayat saja-nak-perli-hubby-gwe...hehehe..jangan mare ye bang!!!

on Saturday we did nothing except brought my mum to some places in K.l....shopping la...then she returned back to Kedah in noon...we decided to go to entertain ourselves at cinema...lama dah tak tengok wayang ni...nothing interesting yang berlaku on Saturday....woke up early in Sunday morning and started to mengamuk-mengamuk-manja sebab tak pi berjalan mana *mana leh tahan dok umah jaa...so, my beloved hubby pon dengan gumbiranya *gumbira ka??ka saja-saja gumbira ajaklaa ber'journey' to Melaka...isk..lama bangat dah tak pi Melaka ni...how it looks like dah ye....since 2002 after my matriculation courses dah tak jejak dah Melaka ni...so, keep asking myself how Melaka looks like...macam dolu-dolu kah??tak pa tak pa...we wait and see...


Day 1 - we started our journey at 3 pm...lewat plak bertolak...dok ouk-ekk-ouk-eekk nak pi ke dak sampai laa dah matahari terpacak baru la nak pi...at first, we were planned to go to Cameron Highland tapi at last tak jadi plak sebabnya jauh and sekejap sangat kalo nak pi pon...tak berbaloi la kan....


the journey to Melaka took about one and half hours...unfortunately, it was so tired and bored journey...you know why??of course la kan about the traffic jammed...Subhanallah...punyalaa ramai orang berpusu nak masuk Melaka...i didn't know why...ada apa ek??apa yang best ek??my mind keep asking...we arrived at Melaka around 4.50pm...drived sampailaa ke Banda Hilir...the traffic was so damned teruk-gila-tahap-cipan-tenuk-bagai...sampai pening kepala...*seb baik bawak bekal...tak penah ku lihat Melaka se'jammed' ini...apakah sebabnya??check it out!!!


we were looking for a hotel...*nasib badan laa bila vacation tak plan macamni...dari semurah-murah hotel sampai la semahal-mahal hotel suma dah fully book...aduhhh...bleh gila ambo gini....


nasib baik laa dekat Mahkota Parade tu ada lagi hotel yang tak full...tu pon tinggal 1 bilik je lagi...*sajo simpan kat kitorang la tu.... ;P it was a budget hotel tapi tak laa sebajet mana pon...kalo ikutkan rate mahai jugak...tapi la kan seb baik cun hotel tu plus dekat dengan pantai plus more ada kolam mancing...hehehehe...strategic place...

at night, after having our dinner at Newton traditional village *kedai makan ni macam medan selera gitu* we jalan-jalan-pusing Melaka naik beca....again naik beca!!!hahaha...in English word TRISHAW...tak percayakah???sian tau abang beca tu terpaksa mengayuh 2 orang raksasa Gorgon yang kepingin and tergedik nak naik beca....sian giler...dah laa ada macam hill sket dekat ngan Muzium Setem tu...isk..isk..tak tau la..tak dapat nak bayangkan macamana teruknya dia menahan...mmm....tragik........our night just ending around Banda Hilir before we turned back to hotel to take a realllyyyy ddeeeppp rest....esok sambung yeay!!!


on da way to Melaka


World Historical City byUNESCO


center of Banda Hilir


Clock Tower @ Stadhuys

abang beca~~


we rode a trishaw~~tragis

0 comments: