Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* DuriAn OhH dUriAN*~

last Thursday we were on 'balik kampung' trip...seronok bukan main nak balik ni almaklum laa kempunan nak makan durian *my hasben yee yang beria sangat macam laa Putrajaya ni tak dak durian...

we decided to bertolak after office hour tapi everything planned was not going as a plan...my Kenari tiba-tiba broke-down...sep baik laa not a serious broke-down, cuma fan jee tak running...before that, in the afternoon my hasben dah repaired the bearing, aih....macam-macam sakit plak keta ni bila time nak balik nih *merajuk kot after we were planning to have another car... ;)

we arrived Alor Setar at 3.30 am *ofkos ke rumah ibuku dulu ;) very mengantuk after having a very complicated before starting our journey *tido yang sedap nih....

Saturday afternoon *seperti yang dituntut sebelum balik my mom masak kuah durian and pulut...yyuummmeehh~~~!!!sangat sedap...sungguh sedap...habis satu periuk dirembat oleh kami adik-beradik....phheewww....uols wanna da recipe??yeah...follow this entry till the end....

spending the time at hometown memang best...unbeatable....having a fun with siblings, niece, nephews, cousins, auties and ofkos parents....going back to gramma 'kampung' *waa, sangat tenang dengan scenery bendangnya yang hijau....lupa sat pasai keja *sat saja okeys dah sambung balik pening pasai keja laa nih huueewww.....

we returned back tu Putrajaya on Monday *biasalaa terlebeh cuti bila balik kampung ni ;) hehehe...felt very malas nak going to work *no work no money....camna nih??terpaksa gak laa gi dengan niat mencari rezeki *nanti tak dak duit nak tawaf wida' kat malls dah laa tengah mega sales nih aadduuyyaaiii...*sabaq...sabaq...

oklaa uols, dah end untuk entry kali ni...tapi...................ooppsss~~~here the recipe...

.

..

...

....

.....

KUAH DURIAN (SERAWA)

durian beberapa ulas *dalam kes ni saya pakai 5 biji durian
1 senduk gula merah (optional kalo nak pakai gula putih) *depend tahap kemanisan yang nak
pati santan *beli dalam RM2 (campur dengan air untuk lebeh kuah)
1 senduk sagu
2 helai daun pandansedikit garam

CARA:

1. Durian tadi dibuang biji *setengah org masuk skali dengan biji dan dimasukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan santan dan daun pandan. Masak atas api sederhana *sambil kacau yee.
3. Gula merah tadi dilarutkan dulu dengan air baru masukkan ke dalam santan tadi.
4. Masukkan garam secukup rasa. Kena kacau selalu untuk elak dari 'naik kepala'.
5. Agak mendidih sket, masukkan sagu. Masak sampai sagu tu kembang.
6. Kacau sampai durian tu dah agak sebati ngan kuah dan sagu pon dah kembang.
7. Taaa daaa~~~siap dah.....


okeys...Selamat Mencuba yeee then share with me the outcomes yee~~~!!! ;)

4 comments:

Lady said...

er....durian itu..adalah tidak mengujakan~ hahaha

TiZEQ said...

sapa kata durian tak mengujakan??rugi ooo tak menghayati nikmat durian~~

Lady said...

tettttttttttttttttttt~ salah. jawapan itu adalah salah dan tolak 40 markah. muahahahha.

busuk aa weyh!

TiZEQ said...

busuk kaa??
isk...dak la...busuk tang mana??
ok jaa...sedap jaa bila dimakan...
yummeehhh~~