Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* SiBu isLanD tRiP - DaY 2 *~

day 2 in Sibu Island.....

woke up early morning for breakfast time *kalo lambat nanti food abis....harus kelaparan....huhuhu...

after having our breakfast, prepared for snorkelling time again *tidak sempat mandi okeys~~!!
oppss...*bukan tak sempat, tak digalakan mandi sebab nak pi mandi laut kan kan kan....wat apa perabih ayaq kat resort tu....*alasan baik punya~~!

for this time, our boat pilot was Frankie, a chinese man but fluently speaking Malay *tabik spring sket.....he brought us to Pulau Kukus and Pulau **** (tak ingat).....

firstly, we were at Pulau Kukus....so many corals...and fish too....colorful fish...sangat canthek....dan teruja nya nak terjun *kali ni more confident after first trial a day before ;)
dengan bangganya membuat aksi peng'snorkell' yang handal dan ditemani suami terchenta *ofkos kena teman takut tenggelam (palampung tak cukup angin lagi) kuangkuangkuang.....
sangat canthek yee kawan-kawan disebabkan pulau itu belom diterjah oleh penerjah-penerjah tegar.....sambil melayan ikan-ikan ni suddenly "isk...ni agaq-agaq ka, rambut aku ka, jelly kelapa ka"....ternampak 'seekor' yang berkaler transparent *transparent consider color ke?? berlegar-legar dalam 30 cm dihadapanku....dengan membuat gaya penyelam handalan, aku pon u-turn dengan cepatnya untuk naik balik..."abang nampak tak jellyfish??"...."nampak...tak mau habaq kat by, satgi by kalut satgi by tenggelam"....sangat hampeh yee kawan-kawan ayat tu...and one more thing "tadi ada ketam besaq bawah perut by celah batu...abang tak habaq jugak takut by gabra"....lagi 2 hampeh untukmu abang....*bwweekkk :p


:: white sandy beach...white kan?? or beige?? ::


:: crystal clear water...tapi tak pecah crystal ni ::


:: best mandi-manda-mandu ::


:: pasir yang gebu...segebu orang disitu ::


:: I like this pose....thanks abang cameraman ::


we spent almost 3 hours snorkelling and mandi-manda dekat pulau-pulau itew...and sharp 12 pm we returned to resort for our lunch time...


:: food for lunch ::


ready for fishing time....huahuahua....first time nak tangkap ikan nih...kat kelong plak tu....yes...KELONG....jangan ingat orang pro jee leh mancing kat kelong...kami pon pro ape....PEROSAK....kahkahkah.....tapi not bad laa kan, bleh jugak try-try.....fishing at kelong was the best experience in my life *I think.....sebab sepanjang dibesarkan, hanya longkang dan bendang saja tempat memancing....jauh skali laa sungai atau tasik kan....tup tup dok tak dok pi mancing dekat laut nuu...atas kelong plak *Pak Men dengaq pon terkejut (tak cita lagi kat Pak Men ni)

untuk kepastian dan kepercayaan anda semua yang saya pergi memancing, sila tengok gambar di bawah ;)


:: ada gaya pro kah?? yaa... PEROSAK ::


:: he got 2 fish ::


:: he got 3 fish ::


semua peserta mancing *aku, Own, Ali and my hubby je dengan penuh tekun cuba menaikkan ikan....dan pemenangnya......

adalahhh....

Tina Khamis......7 ekor ooo....dalam masa setengah jam...abih suma kalah....uncle from Singapore sebelah aku pon tergugat...hahaha....*biasalaa like great father, like great daughter kan ;)


:: and me.... 7 fish okeys ::


:: Own menumpang populariti... Girl Power !! ::


after menunjuk ke'terer'an di atas kelong *walaupon kami dah pospon kan abang pilot suh mai amik lewat, had to go back to resort for dinner and also for BBQ time *alaa...dah last night dah malam ni...hukhukhuk....

we had our dinner around 7 pm and wait for our BBQ time at 10 pm...*lamanya nak tunggu BBQ kan....so, we decided to fill our time while waiting them arrange for BBQ with playing card....hahaha...memang tak de keja...nak gi mancing dah lewat *gian nak mancing sekarang and not allowed by the resort's staff...katanya malam-malam ni susah nak gi kelong...bahaya *sebab we all not familiar with the place plus more it is a big ocean okey....hmm btul jugak....


:: fish for dinner ::


:: hasil tangkapan di dalam pinggan ::


it's 10 pm already and we really enjoyed BBQ....best giler wa cakap luu...walaupon kami hanya 4 orang je, tapi makanan macam untuk 10 orang and havoc pon macam bebelas orang....we enjoyed the food sampai nak pitam makan *keja makan je kan dari day 1 sampai lagi...huahuahua...we finished BBQ at about 1 am and felt very sleepy and tired...good night....


:: for BBQ ::


:: waiting to be eat by a monster ::


:: BBQ pose ::


:: mai mai....3 rm10 ::


:: tangan yang kena belasah dengan ikan ::

0 comments: