Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* SePetaNg @ K.kAngSaR *~


have you been to Perak or more detail, Kuala Kangsar??
here I want to share a little bit about Kuala Kangsar....

Kuala Kangsar di Perak ni terkenal dengan nama jolokan, Bandar Di Raja... kenapa??? sebab di sini laa letaknya istana Sultan Perak dan beberapa lagi istana yang baru dan lama....

It is a nice place... with the lanscap and the historical building... very nice... kebanyakan building-building di sini masih menitik beratkan tradisi Melayu dengan seni ukiran yang cukup halus *hang pa tak geli ka baca ayat aku ni?? dah rupa dokumentari TV 1*

hehehe... macamana kami bleh sesat sampai tang ni??

al-kisahnya, lepas kenduri Nad and on da way back to K.L, and hari masih muda, and terasa nak jalan-jalan *berapa banyak and daa* kami pon decide nak singgah makan angin-dan-makan-eskrem kat Kuala Kangsar ni *plus aku tak penah pon singgah selama ni*

tertarik aku bila tengok lanskap sepanjang jalan nak masuk kawasan museum dan istana... sangat cantheekk dengan pokok-pokok *perhatian kepada Majlis Bandaraya Aloq Staq ~ should do like this**nama makcik tak ingat* and kami pon singgah di salah sebuah masjid yang terkenal kat sini, Masjid Ubudiah... ada sejarah pasal masjid ni and as I know ia di'design'kan oleh sorang Omputih atas arahan Sultan Perak masa tu untuk menunaikan nazar baginda, tapi malangnya, sebelum masjid tu siap baginda dah mangkat *tapi tak pa kan, selagi ada orang solat dalam tu, dia dapat pahala kan*







and, tetiba ternampak ada pakcik juai eskrem *eskrem pesyen lama nu, zaman budak-budak dulu dok makan*.... hangpa ingat lagi tak masa zaman kecik-kecik dulu, ada orang juai eskrem naik motor ka beskal ka, yang ada ais palit and ais roti yang macam dalam bun tu?? sedap kan... kami pon try kat situ *Own belasah 2 biji hehehe* teringat masa kecik dulu... kalo dulu ais tu 5 kupang, tapi la ni 2 ringgit... buleh beli 4 ooo time dulu....



:: eskrem yang sedap ::


after that, we went to Istana Kenangan also known Istana Adabi *sapa tengok iklan adabi dulu mesti ingat* ... senibina istana ni sangat unik sebab tak guna sebatang paku pon... kayu yg digunakan sangat kuat dan sangat canthekk dengan ukiran... ni dulu istana Sultan Perak sebelum Istana Iskandariah siap... sekarang istana ni dah jadi Museum Di Raja... banyak sejarah sultan-sultan Perak ada kat sini *seram gak dalam ni*











:: anak raja mana sesat ni ::




:: adabi...melazatkan... ::


:: adabi... menyelerakan.... ::


after jalan-jalan-tengok-sana-sini, kami pon singgah di pekan Kuala Kangsar nak tengok ada apa yang menarik *nak shopping jugak tu kot mana pon* ... tapi kan, tak dak laa mall yang canggih-canggih... just a small supermarket and lot of store jee... tapi, tertarik tengok satu kedai nih... juai kain-baju suma ni... orang ramai sangat and the price sangat cheap *compare to Masjid India and Jakel laa ofkos* ... aku serbu and grab laa 2,3 pasang *takat nak pakai pi ofis je kan*

and, after tawaf-tawaf-perabih-ongkos, masa untuk kembali ke dunia asal... we reached home almost 9 pm... leteh tapi happy ~~!!


0 comments: