Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

cooking time...


Ye puan-puan, kembali lagi ke program masak-masak kita...ahaks!!

Yes, back to my diet programme, sekali dengan En. Suami ye kena diet sebab Pn. Isteri malas nak masak 2,3 kali or jenis masakan yang lain-lain... So, apa yang Pn Isteri makan, En. Suami pon kena makan * sedikit kejam di sini yea ;) *

Malam ni menu sedikit ringkas sebab pada mulanya Pn Isteri tidak laa di tahap kelaparan yang melampau, dan En Suami pon sudah kenyang lagi, so, Pn Isteri decide nak wat kebab je laa.. Kebab??? Yaa.. Anda tidak salah... Memang Pn Isteri mau masak kebab... hihihi... Tapi tak dak laa roller yang pusing-pusing belakang tu ada macam bara api tu * alat itu belum di order dan belum di pikir pon nak letak di rumah ku *

Kali ni, kita main masak-masak-kebab-ala-ala-melayu seket laa kan... Main masak atas kuali je and make sure pakai pan yang non-stick tu ye sebab kita tak guna minyakkk * diet la katakan *

Bahan-bahan dan cara nak buat sangat laa senang sebab main redah suka hati jee...


1 sudu kecil mentega ( non-fat )
1 ulas bawang putih ( untuk tumis )
3 sudu besar ayam cincang
2 batang sosej
1 sudu besar sos tiram, sos cili dan tomato
sedikit Lea & Perrins
serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa
roti pita ( optional ~ nak guna Gardenia pon suka hati la kan ) 
potongan timun & tomato
daun salad
cheese

Macamana nak buat??
Hah... Paling senang... Mula-mula, panaskan kuali.. Buh mentega, tumis bawang putih sampai naik bau ~ the reason why I'm still using garlic untuk menumis bcoz, garlic kan bleh buang angin and Chinese pon kan suka makan garlic untuk kesihatan * ok tak reason?? * .. Then, masukkan ayam cincang dan sosej.. Goreng sampai masak.. Then, masukkan segala bahan yang lain dan kaco sebati * sampai dia nampak macam melekat-lekat each other * ... Hah, siap dah laa... Then, potong roti pita tu dua bahagian * dalam dia dah siap-siap belah untuk masukkan gravvy * then, panaskan atas kuali or lagi senang guna Microwave * my hubby tak present lagi Microwave kat ai :( *  sampai dia macam garing sket * ala-ala macam capati or naan tu * ... Then, atur la timun, salad, cheese and tomato and then, sumbatkan gravvy tadi... Kalo nak, bleh laa tambah sos, mayonaise or mustard... Siap... Sedap ooo...


:: proses sumbat gravvy yer ::


:: letak sos secukup rasa ::


:: tadaaa ::


:: nice view kan?? try laa ::

Ok puan-puan, selamat mencuba yer resipi Pn Isteri nih... ahaks...!!!

p/s : kalo tak sedap, pandai-pandai laa otter yerr... taataataa...

0 comments: