Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* CooKinG TimE *~


Yesterday kan, ai terlebeh rajin... So, terlintaslaa di kepala otak ai yang genies nii nak masak-masak-isi-perut untuk dinner... And, for this time ai like to try to cook Koey teow Kungfu... Yaaa... hehehe... Mesti berkungfu sakan ngan hubby ai kat dapor * seb baik dia tak kaco time tengah cari ilham nak masak.. kalo tak, dah kena kuntau * ahakss!!

Nak resipi????!!!!!!!!!

Ahaks..... Buleh buleh... Jangan riso... Mesti include skali punya resipi dalam blog ai yang canggih manggih nih * sekarang dah bleh perasan sebab dah banyak readers * hihihihi.....

Meh kita mulaa... Jangan lupa pi pasar dulu cari bahan yer... ;)




Ni hah bahan-bahan dia :-

( kuantiti yang ai bagi ni sesuai for 2 person )

2 ulas bawang putih ( diracik )
2 ulas bawang merah ( diracik )
4 batang cili padi

2 sudu besar sos tiram
2 biji telor ( slightly beaten )
isi ayam
beberapa ekor udang ( kalo nak tukar dengan sotong ke, daging ke, up to you la )
sebiji tomato
1 biji carrot
kobis, sawi, corniflower * taruh laa apa-apa sayur yang korang nak *

2 sudu besar tepung jagung ( dibancuh dengan air dulu )
1 kiub stok ayam ( also bancuh dengan air )
minyak untuk tumis
koey teow ( agak-agak laa ye untuk 2 orang )
garam
gula
serbuk lada hitam


Cara:
  1. panaskan minyak dalam kuali.. masukkan koey teow, sambil-sambil kacau tuangkan telor sikit-sikit sampai dibalut koey teow tu... Agak sampai garing sikit, angkat dan tepikan...
  2. panaskan minyak.. tumis bawang putih, merah dan cili api ( kalo tanak pedas jangan masukkan atau pon kurangkan cili api )... kacau sampai naik bau dan garing sket...
  3. masukkan ayam dan udang...kaco sampai rata dan masak sket..masukkan air sikit..
  4. then, masukkan bancuhan stok ayam tadi... then, sos tiram, garam, gula dan lada... biar mendidih kejap...
  5. masukkan bancuhan tepong tadi sket-sket... agak-agak kuah macam nak pekat dah bleh stop...continue kacau...
  6. last sekali masukkan sayur dan masak kejap... jangan biar sayur terlalu lama... nanti layu tak sedap * kalo sayur yg keras macam carrot, masukkan dulu sebelom masukkan bancuhan tepong *
  7. dah siap untuk hidang....

Taa daaa........



 

 

 
:: udang terkonting-konting ::

Okeys guys.... You have to try... Kalo berjaya keep inform me yeee... Good Luck !!!!


2 comments:

e_nazz said...

haih...macam best jekkk....sedap ke ni???hehe

tinakhamis said...

hehehe...try laa dulu makcik...memang sedap...eceh...hehehe