Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* MaKaN KeNduRi *~


Aku pon heran... Napa orang ska sebut makan kenduri?? Napa tak sebut makan nasi kenduri?? Tak pon pi kenduri ka... Kan lebeh apdal... ececece....

Ni cerita balik kenduri kat kampung sebelah my FIL * cuti-cuti skolah ni memang banyak jer laa agenda orang kawen-kawen ni * ... Dah lama tak makan kenduri kat kampung... I mean yang betul-betul kampung... Lauk macam ulam-ulam kampung * walaupon saya tak makan ulam *, gulai ikan kering, sambal belacan, gulai kawah daging + batang pisang ... pergh * tiba-tiba terliuq sorang-sorang * 

Walaupon orang-orang kampung la ni dah maju, dah expert, dah terer skipping London, tapi bab makan memang masih otai... Yang tu yang best tu.. Mula-mula sampai, nak amik nasi banyak konon takut tak kena ngan tekak, pastu hambek koo... Nyesal tak sudah... Nak tapau malu... Konon kenyang... Tunggu laa bertahun plak nak makan kenduri kat kampung nuu... Nyesal nyesal...sob...sob...sob....

Suasana kampung ni bila kenduri nih lain macam sket... Riuh dia tu lain.. Dengan kompang nya.. Dengan orang mengusiknya... Lain macam laa.. Bukan macam kat pekan nu... Hingaq dengan DJ jaa... Pastu makan kat dewan.. Nak lepak-lepak hingaq tak bleh...Segan * tapi aku wat jugak time member-member kawen * hikkss....

 
:: suasana kenduri kendara ::

  
 :: siap ada booth teh tarik tuu ::

  
 :: bosan tunggu pengantin lambat ::

  
:: adik ipar ku yang kebosanan ::

Best laa makan kenduri kat kampung... Kalo ada lagi WAJIB balik punya... Lauk kampung oooo.... Daging fresh.... Ulam fresh.... walllawey....


2 comments:

im - mamababahworld said...

aku suka itu bila time kenduuri kat kampung makan gulai kawah batang pisang...katering mmg tak leh lawan..aku suka la oldskool punya kenduri best.,.cam jaman kita kecik2 punya kannn

tinakhamis said...

ha aa...sangat setuju...sangat sedap itu gulai kawah...rugi btul amik nasi sket...