Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* BuaH HaWa *~


Penah dengar?? Saya pon tak penah.. While surfing thru internet terjumpa laa pasal buah nih... Buah ni available kat Tanah Suci jer eerr ai mean dekat Madinah and kawasan-kawasan terrentu * sile jangan cari di Mesia yer..konfem tak jumper *... Dia ada di jabal uhud dan jabal rahmah dan gua Hirak. Di situ je yang ada.
Khasiat?? Macam-macam... Nak tahu ni laa salah satunyer....

" Sebenarnya buah zuriat ini dikenali sebagai buah adam/ buah zuriattin/buah koka. Semuanya sama. ia adalah buah asal dari pokok koka yang sekarang ramai orang dok sibuk beli buat gelang pakai kat tangan.

Pokok koka ini ialah pokok yang Nabi Noh a.s. gunakan untuk membina bahteranya ketika banjir dulu.

Dikatakan buah zuriat ini amat berkhasiat. Bila direbus ia boleh menyebabkan kita hamil dan menyembuhkan lenguh-lenguh badan. "

Mmm.. So tau la kan kenapa saya mencari buah ni?? For baby actually... Yes, kita merancang dan Allah menentukan... Berdoa dan usaha jer laa... Selagi ada kudrat...

So, musim haji lepas saya mintak kawan saya pesan kat mak dia mintak belikan buah nih * thanks Own for ur support * ... Dapat laa kat saya 3 biji... Bila dapat tu Subhanallah, terima kasih sangat-sangat kat Own and ofkos to Mak Limah too :)

Buah ni punya laa keras... Rupa dia seakan-akan buah pinang * sapa tak kenai buah pinang sila tanya Pakcik Google yer * .... Cara nak makan dia memang agak konpius... Tak tau mana satu yang btoi... Bila search tenet macam-macam cara ada... But, aku amik jalan mudah jer laa.. Buat laa macamana pon, asal dapat ayaq dia, zat dia sampai dah... Yang lain berdoa kat Allah... Apa yang penting, kerjasama usaha !!!



Cara nak makan dia, kena belah buah tu * tu yang aku buat laa...orang lain ntah ler *
Kalau nak pecahkan memang kena guna kudrat orang lelaki dengan sebilah parang * dalam kes nih laki aku pakai golok *.... Dalam dia macam sabut kelapa... Pastu rebus buah nih skali ngan kulit-kulit skali... Agak dah mendidih, tapis dan minum ayaq dia... Color dia coklat seakan teh O * kalo tak lalu nak minum, anggap jer minum teh O *... Rasa dia agak payau tapi bau sedap... Bau kurma 
* bukan masak kurma naa, bau buah kurma * ... Bleh jugak tambah madu untuk bagi manis... Madu pon banyak khasiat kan... Buah ni boleh rebus banyak kali sampai laaa tak dak color dah... Then baru laa tak leh guna dah...Orang cakap minum sampai get pregnant * kalo buah abih tapi tak pregnen gak camna ?? *


Sebelum minum tu, bacalah Bismillah diikuti ayat 38 dari al Imran sebanyak 3 x

"RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA"

Pastu Selawat Nabi 3x ... Niat dalam hati mintak dikurniakan rezeki 
( cahaya mata )...
Ada orang kata time period jangan minum, tapi dengan selamba badak dan kataknya aku minum jugak... Padahnya, berkoyan-koyan laa kuar... Bila aku tanya pada yang arif, orang tu cakap tak per... Dia cuci dalam tu... Yes, memang rasa pon macam dicuci... Rasa macam rahim kena overhaul... Ada rasa macam "nyut-nyut"... Lepas tu memang dapat rasa sendiri perubahan dia  
* can asked my husband ;) *

So, keep on drinking sampai laa hajat termakbul... InsyaAllah....


3 comments:

Norfazidah Binti Saari said...

sedap ke?

tinakhamis said...

nak kata sedap tu, tak tau laa..sbb tak de rasa pon..cuma rasa pahit2 tu...kalo tambah madu manis laa...bau dia best...cam kurma...

All about Me, inCHa…. said...

go makcik.. kita usaha..