Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* JaLaN-JaLaN SaRaWaK - PaRt 1 *~


* ding dong ... lama sudaaa ini cerita baru mau post ka?? *

~ kena buat ber'part-part' bagai nih sebab banyak story-morry nak share ~

Start from airport terminal - seperti biasa, penerbangan ditaja oleh Air Asia 
' Now I believe I can fly ' <---my own tagline ...

This is the last minute-planning-vacation... Yes very-very the last minute... Ari tu laa book tickets, aritu laa cari tour guide * kena cari becos we dunno how to go from one place to other * and aritu jugak laa cari hotel... And happily, suma available and very cheap looorr * my tuah kot * kehkehkeh...

Our flite was very early in da morning, 0715 am and kami mengerah Najib ( my BIL ) to send us... hehehe... He's from Shah Alam heading to Putrajaya fetched us and sent us to LCCT * tak pa..upah ditanggung *... kehkehkeh.... Tido dah la lambat that nite packing baju, and woke up very the early laa, 0445 am... uishh... ngantuksss while waiting plane... Along the journey, memang keja aku krohhh kroohhh jer laa...hikss...



We safely arried Kuching around 9.30am... It was rainy day * sket-sket jer * orang cakap ujan menyambut tu... Immediately, walked out the arrival hall, dah nampak sorang mamat terpacak pegang sign " Mr Ghazali from Semenanjung"... Waaahhh... Kagum beb... First time orang sambut kat epot camtu... Disebabkan kegamuman itu, maka Mr Ghazali tersebut terlupa nak snap gambar mamat tu bersama sign nya... Maka, selepas itu dia amatlaaa menyesal...kihkihkih * padan muka *
Okeys... Kalo dok wat karangan berpanjangan jela-jela an, maunyee kamu idok ler baca... Moh teman letok ajo gambo... Kamu layan ajo looo.... Teman citer laaa sket-sket kat bawah gambo tu idok.... Moh ler kiter... 




First destination - isi perut dulu while the tour guide balik ofis dia kejap... The dish yang di order - bihun goreng * macam laa tak penah makan * and me, kolok goreng * yang ni memang sure tak penah makan * ... First time pekena kolok tu, sampai ke hari nih ingat... sedapppppnyaa...


Ni macam pejabat kerajaan kat Sarawak esp area Kuching... Yang ni Dewan Bandaraya Kuching Selatan.... Yep... Kuching terbahagi kepada 2 bahagian... Selatan dan Utara dan  dipisahkan oleh Sungai Sarawak * ceh...macam cikgu Sejarah plak aku * kuikuikui...





Lambang Bandaraya Kuching... Monumen Kucing yang cute ni di tengah-tengah jalan raya... Kira macam roundabout laa... Kucing ni kan, tiap-tiap perayaan dia akan pakai pakaian ikut perayaan... Macam time yang aku pegi ni, dekat ngan CNY, so, dia pon pakai laa Cheong Sam... cumel kan??



Monumen Kucing jugak.. Ditengah-tengah jalan... Roundabout depa nih kebanyakannya memang ada patung or ukiran kucing * nama pon Kuching kan * ...


Unik kannn?? Ukiran kat batang kayu yang memang sangat kagum... Terpikir macamana laa depa panjat sambil ukir kayu tuu or kayu tu ukir dulu baru pacakkan... isk isk isk... Seni seni... Tiang ukiran kayu nih masa dolu-dolu digunakan untuk menanda satu daerah @ kawasan... Kira macam bahagi kawasan or kampung laa kiranya.... Pahammmm???


Muzium Sarawak... Macam muzium-muzium lain jugak... Tapi yang uniknya, bangunan nih bangunan asal masa penjajahan Raja Brooke dulu... maintain jaa kan?? Yaa... Bangunan dia memang cantikkkk....

:: ni gedik-gedik modeling ::


Ni pulak Muzium Seni... Kat sini banyak dipamerkan barang-barang ukiran and lukisan... Menarik jugak...


:: laki mak pon nak posing-posing jugak yer ::


Hok ni namo dio Dewan Undangan Negeri.. Santekkk kan?? Unik kan bangunan dia??? Ni amik view dari atas menara...


Murid-murid sekalian... Belakang nu yang bonjoi-bonjoi tu nama dia Gunung Santubong... Ingat dak lagu Santubong?? Tu laa gunung dia... Awan lindung... Kalo tak, akan nampak rupa macam seorang pompuan yang terbaring gituuu....


Ni pulok namo Gunung Serapi.... Tempat menara komunikasi suma kat sini...


Yang ni Dewan Bandaraya Kuching Utara... Nuuu jauh seberang sungai....



Hok nih Menara Suarah @ Dewan Suarah... Tempat orang meeting... Ada macam bilik mesyuarat gituu.. Tapi agak seram yer tempat nih and ada jugak peristiwa yang menakutkan.... hee heee heee


 :: Masjid tertua di Kuching ::


Hok ni mokcik lupo gapo dio namo dio... Mace kubu laa dulu-dulu nih... Fort Margerita kot...


Yang ni Astana... Dulu ni laa Istana James Brooke... Tapi la ni, dah jadi umah Gabenor Sarawak... Sebab tu tukar ke nama Astana... * nape tak jadi istana kan?? *

:: yang ni tak ingat laa apa nama dia ::


Lepas lunch, kami ke Semenggoh Wildlife Centre... Lebih kurang half an hour jugak drive from Kuching... Tempat ni memang nature life Orang Utan and hornbill jugak but time kami pegi ni, sekor orang utan and hornbill pon tak nampak... Sebab masa tu fruit season, so si orang utan ni sombong laa.. Ntah mana-mana pegi nyer... Bila dah takde makanan baru diorang akan balik... Ranger panggil pon tak de... Menurut ranger tu, kalo musim buah memang susah laa nak nampak... Kalo datang time bulan 7 ke atas ada laa... Nampak laa bergayut-gayut atas pokok tu... Memang nature life diorang kat sini... Under Perhilitan tempat nih... So, penceroboh or pemburu kalo masuk, memang mampus...kuikuikui...

:: ni laa sarang Orang Utan * tempat tido and tempat lepak dia * ::

:: redah hutan nak cari Orang Utan ::


After Semanggoh, straightly to hotel... Dah letey... Sehari suntuk berjalan dengan panas and basah lenjun baju berpeluh sakan... So, nak rest kejap... Check in to hotel... Anyway, kami stay at 360 Xpress City Centre Hotel... And, luckily jugak, memandangkan this hotel baru operation 2 months ago, we got a very cheap price... RM 88 / night .... The hotel was so cantekk and very selesa... Plus more, dalam bilik macam 5 stars hotel * even room dia sempit sket * yang penting Plasma TV u... Ouh... BTW, dalam bilik include skali small fridge, hair dryer, wired internet access, safe box and tea making facilities * complete kan?? * ...

:: the entrance ::

:: lobby ::

:: surfing area ::

:: level 1 area ::

:: the room * toilet tu tak laa setelus itu yer * ::

:: bathroom ::

:: dressing table * ada skali hair dryer and wires internet access * ::

:: tea making facilities in bed ::

:: dekat tengah-tengah antara bilik ada cermin besar.. i looikkeee ::

:: dinner @ Chilli Peppers Restaurant ::

 

 
:: fountain hornbill yang unik ::

 
:: rilek-rilek kat Waterfront ::

 

Malamnya lepak-lepak kat Waterfront... Cantekk tempat ni.. Saye sukeeerrr... Rilek jer... Windy jer... Actually, dekat jer ngan hotel, 10 minutes walking  
* memang rasa tourist abislaa * kekkeke... Sonok... Tenang jer kepala walaupon PENAT.... 

That's all for the first day in Kuching... Continue Day 2 in next entry * ntah biler plak ek * ... hehehe

Daaaaa................


0 comments: