Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* JaLan-JaLaN SaRaWaK - ParT 2 *~


Woke up very early in da morning * consider early at 6 am sebab kat sana cerah awal * and took a bath and ready for breakfast before our tour guide arrived at 9 am... 


Breakfast at nearby restaurant - Sharifah Bistro.. Pekena roti canai and milo panas terbaaeekkk...
Tetiba... " isk... macam bisa kulihat kakak ini...tapi di mana yer?? "
Makan pon tak tenang dah laa sambil dok usha akak ni and berpikir kat mana aku besa jumpa dia...
I told my husben and my husben kan muka tak malu... Time nak bayar tu dia pi tanya akak tu... 
" Akak.... penah dok Semenanjung tak ?? "
" Akak memang dari sana dik oii ... baru balik sini jer "
" Akak ada bukak kedai ker?? "
" Ha aa... banyak tempat... "
" Wife saya penah jumpa akak..tapi dia tak ingat..."


Ada sapa-sapa penah cam akak nih?? 
p/s: to my former uitm friends - rasa-rasa kenai dak??

.

..

...

....

" Wife kamu keja mana?? "
" Kajang "
" Akak tak de kedai kat Kajang... Shah Alam ada laa "
" UITM ke kak?? "
" Ha aa... FTMSK..."
" Confirm laa...wife saya student kat situ " 

Al-kisah terjawab sudah... Patut laa aku sangat cam... Rupa-rupa kat cafe akak ni laa aku dok rembat lauk dolu-dolu...hikksss... * tetiba aman jer rasa *

Ok laa... Back to our jalan-jalan... Waiting for tour guide * lambat sungguh * yang terlewat sebab motor dia pancit masa nak pi opis * kali ni tukar plak...bukan guide yang semalam * 
Bila sampai... 
" Biar btoi...Macam budak jaa mamat nih...takkan kot.."

Halloo... Budak??? Anak 2 yang ooii... Depa kat sini memang tak nampak di makan tua.. Mak pon tak tau sebab apa... Lawa-lawa jer orang dia... * jeles mak tau *

First destination - Kampung Budaya Sarawak atau dalam bahasa baku Sarawak Cultural Village ... Situated dekat Santubong * betul-betul kaki Gunung Santubong * and scenery memang sangat cantek dan rilekss jer... Nyaman jer rasa * kalo bagi umah kat sini memang aku pon nak * ...

Udah ler... Layan jer gambo gediksss makcik yer.... 


Sarawak Cultural Village ni tiap-tiap tahun ada festival tau... Tajuk dia, baca sendiri kat papan tu... Penat aku posing * tak tau baca eja laa...bunyi lagu mana pon lantak laa * ... kuikuikui... Festival ni selalu ada bulan 7... Kalo tak silap around 7th of July sampai 10th kot... Nanti ada info ai update yer...


:: peaceful jer kan ::


:: meh laa meniti jambatan buluh nih...so kecik you.. ::



:: belakang tu yang macam besi-besi tu, penunjuk arah angin ::

:: mesin tebu...untuk dapat air dia ::


:: Bidayuh's girl sedang wat tarian menyambut tetamu ::


This were original skulls okey... Memang seram jer tengok... Asalnya memang kepala manusia yang di penggal... Then, di salai sampai laa jadi macam ni... Depa wat ni sebagai lambang warrior depa... Selalunya, time si lelaki nak kawen, orang tua akan suh laa depa nih pi penggal kepala sesapa then bawak balik... * takut ker?? * sekarang dah tak de... * i hope so * ngeee


This was tempat salai kepala tu yer... Api kat bawah tu never gone... Still ada selagi ada skulls kat atas tu....

:: macam alat-alat kegunaan depa ::


This hut is normally for Bidayuh's men only... Women are not allowed to enter this place... * tempat panggang kepala nama pon kan *... There were very jaga dia punya perempuan-perempuan * sapa brani dekat, try laa * hehehehe....

:: tengah interbiu guide ::


Ni laa bekas yang depa buh kepala orang yang dah dipenggal untuk bawak balik ke hut tadi tu... This thing kan, kalo korang tengok mesti kagum... Dia punya anyaman tu kan, punyalaa halus sampaikan setitik darah dan sket bau pon tarak kuar * so, sapa tau depa tengah bawak kepala kan dalam tu * ngeee...

:: welcome to Iban's Longhouse ::




Sama jugak dengan kaum Bidayuh, kaum Iban pon ada jugak penggal kepala dan salai jugak... Cuma tak dak laa dalam hut macam tadi...

:: Iban's warrior ::

:: kalo dia jadi warrior Iban, aku larik balik sorang...wakakakka ::

:: cari perbezaan :p ::

:: warrior zaman baru...pakai stukin ::


Yang ni kaum Penan... Depa ni terer dalam bab sumpit menyumpit nih... Kalo nak rasa, try laa... Takkan kena punya laa sasaran macamana depa sumpit... Sharp shooter oooo !!!! Depa ni hidup pindah randah, so umah depa ala-ala pondok gitu jer...


Orang Ulu's Longhouse... Very the tinggi laa dia punya rumah * ponat eden panjat tanggo...sompuit * .... adeih... Orang Ulu's Longhouse sangat cantik, sebab banyak ukiran dan mural kat dinding... Unikkkk....

:: I forgot the name of this music equipment.. But, sangat sempoi ::

:: he is so cute, kan ?? ::

:: Orang Ulu's Longhouse ::

:: Melanau's Longhouse ::


:: Rumah Melayu @ Sarawak ::


:: Rumah Cina ::


This was Iban's show.. The warrior was carried 20 kg * if I'm not mistaken * we called "lesung" by his mouth... Berat tu... Kita nak angkat beras 10kg pon dah termengah-mengah * sangat kagum okey *...

:: dance performance by all ethnics in Sarawak ::


I'm not sure suku kaum apa nih.. If tak salah, this was Melanau kot... And oso I dont remember the show name but, still bleh ingat cara dia berpusing badan dia atas sebatang buluh tu... phewww... Menakutkan...

:: I oso had passport ler.. ::

:: behind me was an auditorium where the performance took place ::


After complete tawaf-tawaf wida' keliling Sarawak Cultural Village, here's come Damai Beach Resort... Just 5 minutes drives from Cultural Village... Cantik pantai dia.. And, the beach ada time-time bleh mandi... They will hanging a flag which is the signal either we can reach the beach or not.... 



After lunch, we proceed to Cat Museum... Situated in North Kuching and quite a big museum which places a lot of cats motive arts... Above pic is cats illustrated by coconut's shell.. Kretif kan ?? 


:: kucing gumukss ::


Our last place to visit before we returned back to hotel was the pottery factory... Giler banyak vases and pots here * rambang mata sekejap * ... The arts was so cantekk and unik... Saya sangat suke... And, the chinese man was doing a demo how vases was made * saya sangat kagum *... Sungguh cepat tangan dier...

:: now, let see how this man doing his vase ::

:: hasilnya.... ::

:: mana mau pilih nih ::


Saya mau naik ini... huhuhu... Sangat takut * sebab sungai kat Sarawak kan banyak crocs *... Redha jer laa kalo kena baham dek adik beradik Bujang Senang...hehehehe... Alasan mau naik ini?? Mau ke seberang... Kenapa??? Nanti tau ler :)


Sila lihat muka manusia cuak dan redha jer apa nak jadi...huhuhu... Alhamdulillah aku selamat ^_^ ... Walaupon suasana tak panas, tapi saya sangat berpeluh time nih * giler kau..malam-malam atas sungai tu *... This bot penambang only cost you 50 cents... Murah kan?? Tapi saya kesian sama itu pakcik * walaupon passenger dia ramai * saya kasi lebeh... Baik tak?? kuikuikui 
* eh...ikhlas nih *....


Soklan kenapa terhegeh nak naik bot tadi, ni laa... Ayam penyet spesel.. Sarawak jer ado * yang aku makan kat The Curve not like this *... And know what, nasi ayam penyet ni kalah The Curve * now, I'm starving for this...aihh...takkan nak pi Sarawak semata nak makan ni ?? *

:: tengok laa salad segar bugar dia ::

:: our food ::

:: ni laa ayam penyet penambat hatiku ::


Kat sini laa kami menjamu selera... Ayam penyet tu pon kat sini ler... And, satu lagi yang best " butter prawn " dia.. wallawey... sodap tau!! This place recommended by my cousin, Kak Linda... My Village Barok Bistro * konfem aku jejak lagi kalo meh Sarawak * hehehe

Tamat laa kisah untuk kali nih... huuuaaaarrgghhh... Ngantuk sudaa wat karangan * karangan BM aku dulu pon tak panjang cenggini * wakakkaa...

Daaa... Tunggu kemunculan part seterusnyaaa.....huhuhu * belom abis daa * 









2 comments:

Nasa said...

huhu .. kecik betul dunia ni cik kart ... blh jgk ko jumpa makcik cafe ftmsk dulu time ko travel beb huhu

tinakhamis said...

itu ler pasal...torkojut eden tengok hah...jumpa kat Sarawak plak tu...punya laa jauh...isk isk iskk