Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* Bab SpiTaL LaGi *~


On Thursday, kena follow up illness hubby at Klinik Presint 9 tu.. And, not the same doc yang check on the first day tu... Hadoww... Kena explained once again... 

I was rushing backed home on dat day after he called me sebab dah tak tahan sakit sangat dah * even dah makan ubat 3 days lepas * ... Once entered doc's room, same check up and need to re-check balik... Yang geram tu kan, doc tu macam tak sure plak nak check... Macam takut-takut plak... " ehhh.... come on laa... you are a doctor kan...check jer laa.. kalo salah pon bukan kami tahu pon " ... 

Then dengan confident nya dia cakap, " I have to refer you to specialist... Coz, I tengok it become bad... " 
Hellooo doc... Ofkos laa bad sebab you just bagi pain killer... Not the exactly ubat and asked to come back after 3 days * begini laa gaya klinik tak berani amik kes *... He said lagi, it maybe becoz of sinus... Sinuss bleh teruk camtu ker?? Lagi pon, aku tak penah dengaq pon laki aku nih dok bersin pheww pheww pagi-pagi * that shows how sinus is really bad * .... Ni simptom tu pon tak dak, camna dia leh claimed it was becoz of bad sinus * sangat tidak paham *...

Then, he refered us to Putrajaya Hospital... Direct to specialist... But, after went through 5 kaunter * dengan tiap 1 kaunter nak kena tunggu dekat 30 menet just nak key in nama and detailed * bayangkan how to wait for 5 kaunter... Can imagine how pesakit nak jadi??? And, the nurse plak siap bleh sembang-sembang, gelak-gelak, bleh plak dok tengok catalog nak order kasut Rorine laaa Avon laaa.... Apa perasaan??? YES... Aku dah siap maki-maki dah.... Tu bukan lagi nak jumpa doc, just nak kena wat appointment * keji kan *... After 45 menet menunggu dengan penuh khusyuk dan tawaduk, mai laa sorang nurse nih dengan lenggang lenggok muka tak bersalah, mai tanya, 
" Encik nak jumpa pakar sebab apa ek ?? " .... Oiii laaa bangang, dah tentu laa orang nih sakit...
" Doctor takdak arini... Kalo nak jumpa MA bleh laa... Doc ada emergency kes... Kalo wat appointment kena tunggu turn laa "....
" Bapa lama?? "
" Tak lebeh pada 2 minggu " 
Boleh terima ayat tu?? Dengan keadaan anda yang sakit tahap gaban....
Pastu directly, my hubby yang tengah sakit nih sound...
" Kalo camtu, tunggu telinga nih reput laaa baru leh jumpa doctor... tak pon mampuih teruih "
Masa awai-awai, cakap nurse tu punya laa tidak baik... Cakap kasaq... Lepas kena sound reti plak cakap lembut....
Dengan selamba kami amik surat refer and blah... * salah kah tindakan itu?? *

:: see the mommy had to kendong the baby and also had to take turn...
logik kah?? ::

:: tambah lagi 1 sakit kat papan tanda tu... SAKIT HATI ::

:: tengah menahan sakit nih ::

Itu, kita yang tua nih sakit... Leh bayang kalo budak kecik?? Sebab time kami tengah tunggu tu, ada patient kanak-kanak... I think around 2 tahun kot umur dia... Mak dia kendong jer dia tengah tido... Sakit telinga jugak... And, she also had to follow the rules... Ikut turn.... Can you imagine budak besar tu yang tak tau apa tu, kena tahan sakit juz becoz tak leh jumpa doc in 2 weeks time??? Bodooo... Kalo family berduit tak per laa leh directly to private, kalo yang miskin??? Camna??? Sapa nak jawab??
Kadang-kadang our government nih buat rules yang menyusahkan orang.... NO BRAIN !!!!

After that, we direct to Annur, Bangi... Direct leh jumpa doctor... And, consult doc for 20 minutes... Check up detailed... Finally, doc said it was not becoz of sinus... It was only an infection from germs... Alhamdulillah... Lega... Nothing serious... Doc bagi ubat segenggam, and 2 injections... And, only cost us RM 106... Murah and puaih hati... And need to come for follow up on Saturday... Doctor pon very nice... 

:: besar gedabak ubat nih ::

:: ubat sebeban kena abiskan plus 2 injections ::


So, after this, no more klinik, no more government hospital * selagi mampu *.... Why we need to save our money kalo nak menyeksa diri kan... Think bout it !!!



2 comments:

Lady said...

setuju! before aku backing ja kalau ada orang kutuk hospital ka klinik kerajaan. but now no more. aku dah kena sendiri~ tak senonoh betoi depa ni buat keja

tinakhamis said...

yaa...sangat betoi !!