Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* JaLan-JaLaN SaRaWAk - ParT 3 *~

* awas.... ini adalah entry basi... :p *

Memandangkan banyak permintaan * perasan * menyuruh aku meng'apdet' trip aku ke Bumi Kenyalang berbulan-bulan lepas, now ; here it goes...

Kita sambung Part 3 laa yer... Sebab yang lepas dah wat sampai Part 2... Part 3 means Day 3 laa yer... Not many places that we went on Day 3... Main focus was to reach Serikin * Indonesian market *... Orang cakap kat sini heaven giler nak menyoping... Mostly, banyak kain baju yang kebanyakannya from Indon... Sebelah sana tu jer Kalimantan... So, depa-depa nih mai meniaga nek motor jaa... Seberang macam hutan tu.... Ala-ala dari Bukit Kayu Hitam nak masuk Thailand laa...

Price ~ not bad... Boleh tawar menawar sampai orang tu give up laa... huhuhu.... Itu laa cara nak beli yer... Mostly, peniaga nih tido kat sini jer... Pasar Serikin nih only open on Saturday and Sunday... So, they come to Serikin early morning on Saturday, then stay one night and on Sunday they returned back to Kalimantan after business hours...waaa gituu....

Meh kita buat photo blogging laa yer... Satgi kome boring plak dok berletiaq panjang-panjang nih.. :)


Waiting for Zam; our tourist guide... Sokmo lambat mamat nih...hehehe... But, not to late laa... He went to fetch his fiancee dulu wat peneman aku hah....


We reached Serikin around 9 am... Tapi, panas giler nokss... Mak lupa bawak topi ala-ala Mat Saleh terbang-terbang you... 


Waa... Banyok nyer kodai mahu jelajah nih... Mana satu hah mau tuju??


Pokcik nih cool jer orang nak snap gambo dia... huhuhu... Control macho pokcik yoo... Pokcik nih juai tongkat ali... Banyak benda kat pakcik nih... My husben rembat gelas yang dibuat dengan tongkat ali tu bapa banyak ntah * nak menambah kekuatan yer bang...hiksss * .... And, I bought kulit kayu manis yang super panjang * balik buat hiasan jer you * ngeeee....


Haihh... Mana satu mak nak amik nihhh??? Nyosal tak bawok duit banyak 
* macam laa banyak duit sangat * :p


" Murah nih kak, amik jer " .... Zam nih baguih... Dia yang tolong tawar.. Dia lebeh biasa ngan harga kat sini


Rambang mata laa tengok telekung sini... Banyak jenis... From various tempat jugak... Sulam Padang laa... Acheh laaa... Bukit Tinggi laa... And, memang aku tak tau pilih... Suma nak amik....


:: kenal menatang nih ?? ::


After spent a few hours at Serikin, then we were going to Fairy Cave... Nothing special here, just only the cave that we need to climb up the stairs to enter the cave... And for sure laa mak tunggu jer kat bawah tu... Huihhh... Idok ler larat nak menjelajah naik nu hah... Kaki nak guna banyak lagi tuu...


:: Zam's fiancee... Nak photo jugak sebab nak wat kenangan katanya ::

:: Ala tourist laa konon... Dia jer super kuat pi naik tangga nu ::

:: Indian's Street... Lots of stores here ::


:: kain...kainn ::

:: Special Roti Canai... Buat atas tangan camtu jer ::


After singgah kejap kat Indian's Street tu, then we went to Pasar Satok... Pasar nih operasi on Saturday and Sunday afternoon * if I'm not mistaken * and dekat tempat yang nama Satok... Lots of thing yang jual kat sini... From vegetables, fish sampai laa ke kain-kain and barang dapur suma... Very very long pasar... Idok nyer nak larat berjalan suma... We were searching for Terubuk Masin.... 

:: Durian Kenyalang ::

:: Oren bangat isi dia... Tapi.....nan adoo ::

:: Lots of Terubuk Masin and various price and size ::

:: sempat lagi tengok camera abang nih.... Sangat cekap dia menyiang ikan tu... KAGUM ::

:: abang nih cakap " Carrefour pon tak leh lawan wrapping nih "... heehehe ::


At night, biasa laa... Lepak kat Waterfront... After a long day and tiring feet, dah malas dah nak menjelajah cari port makan kat lain... We choose that very near to our place * walaupon hakikatnya kena berjalan almost 10 minutes jugak to 
Waterfront * .... Walhal, ada jer food kat Hotel tu... Sajo nak lepakss....


We ate at ZE Kiosk... Sebab malam sebelum tu kami berjalan-jalan kat sini, nampak cam sedap jer orang makan kat sini.. Dengan port beranginnya tepi sungai tu... waaa....best best...

:: Sempoi jer cara diorang decorate... ::


Lepas makan, kami round-round for a while walaupon tengah leteh gilerr * the last night in Kuching :( * ... Kuching after 10 pm dah tak de apa... Jalan pon dah lengang... Bleh berjoget kat jalan tu... * ehh... I look slimmer in this pix kan?? perasan nih * ehhehe...

Do wait for the last entry in Kuching soon.... :) 


0 comments: