Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* ReSiPi LaGi *~


Mahu resipi lagi??? hehehe... Macam rancangan Chef Wan plak... Ala-ala laaa tu...

Okey, memandangkan dah lamer aku tak kasi or share resipi dengan ampa semua, kali nih sekali harung 2 sekaliguih aku bagi... Tadi dah bagi dah resipi ROTI BAKAR TELOR CHEESE yang senang yang ma-at tu...
Kali nih ampa tok sah dok pi pekena dah mee ka, bihun ka koey teow ka kat kedai mamak nu... Balik masak sendiri lagi syokk... Bleh makan sebungkuih sekali no... Pi kedai mamak pon, dia bagi sepinggan jaa... Ni makan laa lagi larat...hiksss.....

Nak buat tak susah... Macam goreng-goreng besa jaa... Baling pi baling mai, siap laaa.... Pi amik ghetaih ngan pen tulih... Ni nak wat karangan nih :p

BAHAN
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1-2 biji telur
daging ayam
fishball
fishcake * ikut ampa laa nak buh apa bala lagi *
sayur * sawi ka taugeh ka *
kicap
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar cili kering yang dah diblender dengan bawang besar * kalo nak pedas, tambah lagi *
garam
gula
2 sudu besar air perahan asam jawa * yang ni aku agak-agak jer *
1 bungkus koey teow 

CARA
1. Mula-mula, panas minyak dalam belanga a.k.a kuali * orang bandaq kadang-kadang tak tau belanga tu apa * pastu, tumis bahan yang dah dimayang. Masak sampai kuar bau.
2. Buh ayam, fishball or segala macam ball-ball laaa * kalo guna daging kena rebus dulu separuh masak yer *
3. Agak dah masak sket, buh cili kering yang blender tu.
4. Dalam 5-7 menet, buh plak air asam jawa, sos tiram, kicap, gula dan garam... Pandai-pandai laaa agak yer ikut rasa sendiri.
5. Masak dalam 5-7 menet... Agak-agak cili tu dah kering or mendidih sket, pecah telur dalam tu...Kacau.... Then, buh koey teow. Kacau sampai rata...
6. Buh sayur... Kalo pakai sawi or kailan, batang yang keras tu masukkan dulu selepas dah masuk cili kering... Last skali baru masuk daun dia... 
7. Kalo nak masuk tauge, sebelum angkat tu, tabur tauge dan gaul skali... Jangan lama-lama, nanti lunyai.
8. Dah laaa.... Siap dah.... Buh dalam pinggan, ngap ja laaa... Kalo nak tambah telor goreng ka, apa ka, suka hati kome laaa yer... 

Hah... Senang kan... Mamak punya style... Try buat.... Resipi nih ehsan dari Ibunda Terchenta gwe... :) 

:: nampak macam koey teow bodo jaa kan, try laa buat makan dulu...
baru tau ::
:: perghhh...lapaq lapaq... ::


0 comments: