Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* RoTi BaKaR *~


* ini hasil penangan Kedai Mamak Seksyen 13, Shah Alam * dan ini angkara Along yang introduce :)

hehehehe....

Nak pegi makan jauh bebenor... So, just make a try... Mana tau kot-kot leh wat niaga * yaa...kepala otak saya skrang hanya niaga * hihihi....

Nama dengar jer macam senang... " alehhh...roti bakar jer " .... Ni chek, mai pekena dulu naa... Roti bakar tu nama kumpulan dia jaa... Ada nama panjang lagi naa... ROTI BAKAR TELOR CHEESE .... Hah, ambekkk hang.... Dah laa bakaq, buh teloq plak, buh cheese lagi... Esok badan pon bertingkat-tingkat laa macam roti nu... muahahahahah....

Meh nak share cara buat dia... Senang ya ma-at * perkataan baru yer * :)

1. Roti Gardenia * ikut suka ampa laa nak pakai roti apa pon * sapu mentega, then toast.
2. Dah garing, angkat... Or, kalo nak panaskan dalam pan pon ok... In case tak de toaster kan...
3. Sapu sekaya a.k.a seri kaya...
4. In frying pan, goreng telur... Mata kerbau yer... Tak guna minyak pon tak pe... Nak guna pon tak per... So, ada 2 cara....
  • if tak pakai minyak, pecah telur dalam pan tu, then biar bahagian bawah tu masak, then tekap roti yg sapu kaya tadi kat atas dia, then balikkan, angkat.... Letak cheese satu, then tangkupkan dengan sekeping lagi roti yang dah bakar and dah sapu sekaya.
  • if pakai minyak, goreng telur mata kerbau macam biasa * kalo tak tau, pegi cari resipi telor mata kerbau dulu ( eehhh...apadaaa bengap ) * then, angkat telor tu, sejat minyak, letak atas roti yang dah sapu sekaya tadi... letak cheese, then tagkupkan dengan roti yang dah disapu sekaya lagi satu...
Hahh... Tu jer laa... Sedap weyyy... Try laaa... Mau hari-hari kome menelan yang tu ajo.... Cuba jangan tak cuba... Kos sangat murah... Sesuai di kala time sengkek-sengkek.... wakakakakak....
:: hasil pembakaran terbuka ::
:: tengoklaa hasil lapisan-lapisan dia ::
:: cheese yang meleleh-leleh...nyumm nyumm ::

p/s: sapa yang tak tahan dugaan, balik keja nanti masuk dapur siap-siap...huahuahua

2 comments:

Nina_Arielle said...

beb, dh try resipi ni..seriously sedap n senang nk buat..n yg pnting dpt mengenyangkan perut neh ..thanks :)

tinakhamis said...

heheheh....kannnnn...senang dan sedap amatttt kan...buat lagi naa :)