Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* KerJaYa BaRu *~

Hikss....

My hubby ada part time job... Konon semangat keguruan tu masih wujud * after 3 years tinggalkan zaman jadi cikgu sandaran * kuikuikui.... Now tetiap malam back to teaching mode... Ajar tuisyen... Alaa... Tak de laa gempak mana pon... So far student 2 orang jer * kan dah cakap, tak gempak * form 4 and standard 5... Next year, 2-2 ada exam besar tu... Mampus dia !!!

Macamana bleh terjebak??

My neighbour laa, tetiba cita pasal masalah anak dia... And masalah nak cari pusat tuisyen... Yes, I know... Kat Putrajaya kan... Mesti banyak pusat tuisyen kan... And, banyak jugak rakyat-rakyat-sejahtera-makmur-aman-damai yang bertandang nak pi kan... So, at last resultnya ~ nan adoo !!

Memandangkan my neighbour dah macam buntu nak mikir mana nak antor anaknya, my hubby pon agreed laa nak tolong ajar * but, upah pon setimpal laa :) * ...

Tak salah tolong orang... And now, tak semena, skali ngan aku terlibat sama... He asked me to teach ENGLISH !!! Mak oii * English mak pon cukup makan jer 
noksss *... Tapi, nak wat camna... Tolong jer laa kan... Nama pon ajar budak... Plus, benda tu kita dah experience... Ingat laa jugak sket-sket esp part GRAMMAR... Part paling feveret kena rembat ngan teacher... Esp part tenses  
* patut laa tension bila blajar bab nih...hikss... logik?? *

Apa pon, sebenarnya enjoy gak ajar bebudak nih... Seronok tengok perangai depa... Yang malas tak payah cakap laa.. Since tuisyen pon sebelah malam, macam-macam alasan laa kuar.. Mengantuk laa, penat laa, kat skolah ada kompang laa, macam-macam 1001 reasons... Eyhh !! Skrang macam senang plak silibus compare to us dulu-dulu... Stok nak hempok kepala kat batu sebab tak leh hapal... Sekarang very the easy * tak tau laa kot aku ke yang bengong dulu * .... hehehe

 :: budaknya tekun blajo, tengok cikgunya plak .... ::

.

..

...

....

.....


 :: baik punya dok surfing... 
* mau ada yang tak jadi nak tuisyen kat laki aku nih... miaahahaha * ::


But, I wanna say here kan... To Ministry of Education laa kan, kaji laa balik Maths and Science dalam English tu... Sebenarnya bagus... But, have to start at the early stage...Plus, jangan laa buat dwi-bahasa... Dah konfem laa bebudak nih jawab dalam BM... So, kekdahnya??? Nan adoo laa jawabnya... Ponat jo Jilid buku banyak-banyak... hehehhe....

Daaa...


2 comments:

All about Me, inCHa…. said...

ya tepat skali.. lepa kena kaji balik.. humm.. tetiba aku tingat kat teacher yati.. ang jmp dia x.. kat n9 kn la..

im - mamababahworld said...

series sama! I've been teaching extra classes atau tuisyen nih since July last year! Ajar english ngn maths..skrg ada 11 students..tapi sekolah rendah jer lah! sekolah menengah mak tak berani, kalo rezat lingkup mampos mak...

hahah..paling best, mak2 derang bagi thumbs up bila bebudak ni dapat markah tinggi dlm kelas, kira ada peningkatan la kot..rasa cam best jaa kan?

sama cam kes korang, terjebak bekos memula derang minntak tolong jer...tiba2 ramai plak mengantar.dan tetiba aku terpaksa stop kuota sebab penuh nyah! terpaksa buat 3 sesi..

menyesal tak apply jd cikgu dulu kan?