Love shopping, cooking and now ~ blogging ~ Spending entire life with my luvey-duvey hubby... And now praying hard for a baby...
RSS

~* WiTh AnaK YaTiM FroM KedAh *~


They came on Sunday * standed laa lambat update * to Putrajaya.... Trip nih tiap tahun depa buat... This was organized by W.I ( Pertubuhan Perkumpulan Perempuan Islam Cawangan Bandar Alor Setar )... My aunt was participated and also one of the AJK untuk persatuan nih... Lawatan nih termasuk 41 orang anak yatim di kalangan keluarga yang susah sekitar Bandar Alor Setar and also almost 15 ibu-ibu yang menjaga anak-anak nih... Normally, they spent 5 days around K.L and Malacca... 

:: Datin Mariam a.k.a Mak Yam.. Kalo jumpa aku sure menyakat ::

:: kusyuk cerita ::

Sayu jer bila tengok budak-budak nih... Kecik-kecik lagi dah terpaksa hidup susah... Sedangkan kita nih, yang cukup makan minum pon, kadang-kadang tak penah rasa bersyukur... Mengungkit lagi plak * Astagfirullah, mintak jauh laa sifat tu *... 

Selalunya, bila adanya trip nih, banyak laa badan-badan or orang-orang yang menghulur bantuan dan jugak ada yang sponsor macam-macam... In case ada yang nak menderma dari segi kewangan pon boleh... Gave to their co-ordinator and at the end of the trip, duit tu akan di'divide'kan kat suma budak-budak yang take part... So, bila balik ke rumah nanti, ada laa duit tangan... Mebi depa akan bagi dekat mak or bapak or sapa-sapa yang jaga depa nih * ada setengah mak pak dah tak de,they just keep by themselves *...

:: Tuan rumah with his mom ( one of the W.I member ) yang sponsor makan-makan nih...moga dimurahkan lagi dari Allah SWT ::

:: My aunt, tengah melayan anak-anak...orang kuat W.I nih...hehehe ::

Mostly, budak-budak nih di kalangan orang susah, tak penah kuar pon dari kampung... Tak penah merasa pon makanan sedap... Tak penah merasa pon apa tu KFC or MCD * sampai ada yang time makan KFC (di'sponsor') siap mintak tisu lagi nak tapau bawak balik kat mak *... Bila tengok budak-budak nih, sedeh jaa... Terasa insaf sangat... Even ada di kalangan depa nih, nakal and buas Subhanallah  
* biasalaa anak kampung yang tak penah kuar bandar kan * tapi depa nih hormat sangat dekat orang tua * not like budak bandar nowadays * .... Time tengok depa makan, sampai aku pon tak sanggup nak makan.... Sedeh... Tengok perangai dan keletah depa nih time makan, ada yang kelakar, ada yang sedeh... Sampai ada yang tak reti nak makan ayam... Tak reti nak makan dengan lauk-lauk lain... Sebab terbiasa asyik makan ikan kering / telur / kuah kosong.... Sob sob sob.... Sampai orang katering nak letak ayam, tanak... Daging, tanak.... Mintak telor rebus jer... Sayu sungguh... Cuba laa kita makan macamtu seminggu, sure muntah.... 

:: sayu tengok depa nih makan ::


:: ready untuk sket persembahan ::



:: giving the souvenir ::

:: Ibu-ibu yang bertanggungjawab menjalankan projek nih... 
TAHNIAH !! ::

Lepas depa makan and ada sket door gift dari Presint 11 Putrajaya * ni orang persorangan dan jugak komuniti Presint 11 yang sponsor * they headed to KLCC... Bagi peluang untuk depa merasa masuk Petrosains * blum masuk lagi dah terpinga-pinga eksaited * ... Ada tu time nak naik lift tu, gayat... Takut... Seb baik tak nangis... After taking their pics and depa dah masuk Petrosains, we all ( me and 
hubby ) went for shopping * yang nih memang tak leh elak * hehehe...

:: waiting to enter Petrosains ::

:: with my cuz ::

:: hehehe...amik kesempatan ::

That's all what we can do for them... Next year ada lagi... Every year not the same person laa... Geng W.I nih, akan cari anak-anak yatim @ susah yang lain plak untuk merasa suma nih... Patut dipuji usaha macamni supaya anak-anak macamni tak rasa mereka dipinggirkan.... I'm so happy and tersentuh hati jugak spending time with them... Hopefully, next year boleh lagi laa join macamnih...

p/s : to those yang rasa nak menderma or nak take part len kali just inform me yer !! And I will update if anything yang program kemanusiaan * pergh ayat * macamni lagi akan datang yer...


0 comments: